OSNOVNA ŠOLA MIRANA JARCA
Ipavčeva 1
1000 Ljubljana
tel. 01/280 61 00

 

OBVESTILO O VPISU V SREDNJE ŠOLE

 

1. Sporočamo vam, da je na spletni strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport objavljen Razpis za vpis novincev v srednje šole: https://www.gov.si/teme/vpis-v-srednjo-solo/. Še posebej je za vas aktualna Priloga II, stran 19, kjer je seznam srednjih šol v Osrednjeslovenski regiji s številom vpisnih mest.

 

2. Vsem učencem svetujemo, da si podrobno pogledate spletne strani šol, v katere se želite vpisati oz. vas zanimajo. Nekatere šole izvajajo virtualne dneve odprtih vrat.

 

3. Informativni dnevi so predvideni za:

- petek, 12. februarja 2021, ob 9. in 15. uri, ter

- soboto, 13. februarja 2021, ob 9. uri.

Učenci, ki letos končujete osnovnošolsko obveznost, boste namesto pouka imeli možnost sodelovanja na informativnih dnevih, v okviru katerih si boste pridobili informacije o vpisu. Šole bodo svoje predstavitve izvedle na virtualni način oz. s spletno predstavitvijo.

Na spletni strani ministrstva je objavljen seznam srednjih šol in njihovi pogoji za udeležbo na informativnih dnevih:

https://www.gov.si/teme/vpis-v-srednjo-solo/. Poleg je tudi zbirnik informativnih dni v dijaških domovih.

Devetošolci obiščite tri izbrane srednje šole, osmošolci pa izkoristite priložnost v petkovem popoldanskem terminu ter sobotnem dopoldanskem.

 

4. Danes, 22. 1. in jutri, 23. 1. obiščite virtualni dogodek Informativa, kjer se predstavljajo tudi srednje šole: https://www.informativa.si/.

 

5. V drugi polovici marca bomo imeli razredno uro namenjeno izpolnjevanju prijavnic za vpis v srednje šole.

 

6. Spremljajte aktualnosti tudi v spletni učilnici šolske svetovalne službe.

 

Želimo vam uspešno izbiro.

šolska svetovalna služba

 


 

VPIS V SREDNJE ŠOLE

Na šoli poskušamo v čim večji meri informirati devetošolce in jim svetovati izbiro srednje šole glede na zanimanje in šolski uspeh posameznega učenca. Sodelujemo s CIPS Ljubljana (Center za informiranje in poklicno svetovanje, ki deluje pod okriljem Zavoda RS za zaposlovanje), z ljubljanskimi srednjimi šolami in Gospodarskim razstaviščem, ki organizira Informativo (Vseslovenski sejem izobraževanja, štipendiranja in zaposlovanja, ki poteka vsako leto meseca januarja).

Vpis učencev v srednje šole poteka meseca aprila za prihodnje šolsko leto. Vpis organiziramo v šoli, saj želimo starše razbremeniti dodatnih skrbi.

Predvidoma meseca junija vsako leto se lahko bodoči dijaki potegujejo za različne vrste štipendij. Vse informacije o štipendijah lahko dobite na spletni strani Javnega sklada RS za razvoj kadrov in štipendije.

 POKLICNA ORIENTACIJA

 

Pred učenci zaključnih razredov, ki so v obdobju mladostništva, se pojavlja veliko vprašanj, vezanih na prihodnost. Mladostniki si tako zastavljajo vprašanja, kot so, kdo sem, kaj želim početi v prihodnosti, kaj me veseli, katero šolo naj izberem, itd.

 

Nekateri izmed njih se bodo že ob koncu osnovne šole odločili za poklic oziroma poklicno področje, drugi bodo z nadaljevanjem šolanja na gimnaziji odločitev glede poklicnega področja za nekaj let odložili.

 

Izbira poklica oz. srednje šole pa je v vsakem primeru zelo pomembna odločitev za vsakega devetošolca. Ne pride kar sama od sebe, za sprejetje le-te je potrebno dobro poznati samega sebe, prav tako pa tudi pridobiti veliko informacij o različnih možnostih izobraževanja, značilnostih posameznih poklicev in poklicnih področij.

 

Pri usmerjanju in sprejetju odločitve so vam lahko v veliko pomoč starši, svetovalna služba na šoli ter informacije, ki jih lahko pridobite na spodaj navedenih spletnih straneh.

 

Več...

 
(C)2010 - Osnovna šola Mirana Jarca Ljubljana - Kopiranje vsebine ali delov vsebine prepovedana - Prijava