OSNOVNA ŠOLA MIRANA JARCA
Ipavčeva 1
1000 Ljubljana
tel. 01/280 61 00

 

Naravoslovni tabor četrtošolcev CŠOD Škorpijon
Torek, 23 April 2024 09:50

Spoštovani starši!

Učenci so se prebudili v nov zasneženi dan na pobočjih Boča.


Ponedeljek

Po prihodu smo se namestili po sobah in se odpravili na kosilo. Po kosilu je sledil kratek počitek, potem smo se pa razdelili v dve skupini. Prva skupina je izdelovala bivake v gozdu, druga pa se je podala na lov za zakladom. Po eni uri smo skupini zamenjali in ponovili dejavnosti. Sledila je večerja in pravi nočni pohod s svetilkami po Kozjanskem.


Torek

Prebudili smo se v zimsko idilo v mesecu aprilu. Dopoldan smo izkoristili sneg in se s pležuhi spuščali po bližnjem hribu ter preizkusili v lokostrelstvu. Po kosilu smo se pa peš odpravili do Avstrijske meje in s pomočjo mikroskopa raziskovali gozd.


Sreda

Tretji dan smo se četrtošolci in učitelji v dopoldanskem času učili nordijske hoje in izdelovali svoje igrače iz naravnih materialov. Po kosilu smo si privoščili rekreativni odmor na igrišču CŠOD-ja, v popoldanskem času pa smo imeli tekmovanje v lokostrelstvu in se za trenutek prelevili v vremenoslovce, ko smo merili temperaturo ozračja na 5 termometrih, preverjali moč vetra in merili debelino snežne odeje. Večer smo zaključili ob tabornem ognju.

 

Četrtek

Četrti dan smo cel dan preživeli zunaj, v naravi. Dopoldan smo raziskovali bližnji potok in jahali Islandskega ponije. Popoldan pa smo se naučili zakuriti ogenj s kresili in se igrali igre, ki so od nas zahtevale sodelovanje. Večer smo zaključili z gibalni kvizom.


Kako učenci preživljajo svoje dneve si lahko v sliki ogledate v naši GALERIJI.

 
Izkustveno učenje na kliniki za otorinolaringologijo
Torek, 09 Januar 2024 15:46

 

Učenci 4. a razreda so imeli priložnost, da obiščejo kliniko za otorinolaringologijo in raziščejo svoja čutila z dr. med. spec. otorinolaringologije, N. Božanić Urbančič. Ogledali so si modele ušesa, nosne in ustne votline, preizkusili so se v prepoznavanju vonjev in različnih okusov ter imeli možnost, da si s pomočjo mikroskopa ogledajo nosno votlino ter sluhovod. Učenci so tako vsebine, ki so se jih učili v šoli, utrdili še izkustveno.Izkustveno učenje na kliniki za otorinolaringologijo.

Slike si lahko ogledate na povezavi TUKAJ.

 

Adrijana Miladić, razredničarka 4. a

 
David Krančan, naj bralni razred 4. a in deček Brin
Nedelja, 15 Oktober 2023 17:39

Teden otroka je 4. a, lanski naj bralni razred, zaključil v prijetni družbi striparja in ilustratorja Davida Krančana, s katerim so spoznavali osnove stripovskega izražanja. Našega gosta smo izkoristili tudi za to, da je vsem četrtošolcem razdelil knjige Sebastijana Preglja Deček Brin na domačem ognjišču, ki jim jih podarja MOL.

Učencem želim mnogo idej za lastno ustvarjanje in da bi uživali ob branju Brinovih dogodivščin.

Utrinke dogodka si lahko ogledate na povezavi https://video.arnes.si/watch/gdgjd3wjp6r9.

Simona Perovšek Moravec

 
Teden možganov 2023
Ponedeljek, 03 April 2023 11:55

TEDEN MOŽGANOV

Obisk delavnice z naslovom Moč besed

V okviru tedna možganov, ki tradicionalno poteka v marcu v organizaciji SiNAPSE (Slovenskega društva za nevroznanost), smo z učenci v ponedeljek, 13. 3. 2023, obiskali delavnico z naslovom Moč besed. Delavnice so potekale v atriju ZRC (Znanstveno raziskovalnega inštituta).

Delavnice so letos bile posvečene spoznavanju pomembnosti komunikacije in njenega vpliva na naš razvoj. Učenci so spoznavali, kako besedna in nebesedna govorica vplivata na ljudi okoli nas. Preizkusili so se tudi v tvorbi novih besed oziroma besednih zvez in spodbudili domišljijo ob iskanju pomenov za tako imenovane neprevedljive besede. Vse to so povezali še z delovanjem možganov in njihovim vplivom na naše izražanje.

Nekaj utrinkov si lahko ogledate v galeriji slik.

Klara Ogrizek, šolska svetovalna delavka

 
Martisor
Petek, 03 Marec 2023 14:01

Spoštovani!

Tujci na naši šoli so izjemna pridobitev, če jo znamo izkoristiti, saj so prvovrsten stik z drugimi narodi in njihovimi kulturami. O njih nam lahko veliko povedo iz prve roke, s tem pa nam pomagajo širiti obzorja in brisati meje med navidez tujimi svetovi.

Danes smo v 4. b imeli učno uro, posvečeno romunskemu in moldavskemu prazniku martisorju. Uro je vodila Polinina mami, glasbena spremljava je bila tradicionalna moldavska in romunska glasba, učenci pa so zelo uživali.

Mărțișor je romunsko ime tradicije, ki se praznuje na začetku pomladi, v mesecu marcu, in ime povezanega predmeta iz dveh prepletenih rdečih in belih vrvic z visečo kitko. V Moldaviji in Romuniji je to zelo priljubljen praznik, obešeno rdeče-belo okrasje pa prinaša srečo in obilje v nadaljevanju leta. Za srečo in obilje pa samo to ne bo dovolj! Konec meseca ta okras, ki smo ga 1. marca nosili, obesimo na cvetoče drevo. Podoben praznik slavijo tudi v Bolgariji (martenitsa), Severni Makedoniji (martinka) in Grčiji.

Najlepša hvala Polinini in Arseniijevi mamici za idejo, interes, čas, trud in pomoč pri izdelavi.

Utrinke delavnice si lahko ogledate v spodnji povezavi.

https://video.arnes.si/watch/l9n89vjk4b0d

Srečen martisor vsem!

 
Anina zvezdica na OŠ Mirana Jarca
Ponedeljek, 20 December 2021 09:32

Drage učenke, učenci, starši  in vsi zaposleni na OŠ Mirana Jarca!

 

Najlepša hvala vsem, ki ste prinesli in prispevali hrano, čistila in kozmetiko za zbiralno akcijo Anina zvezdica.

 

Gospa Ana Lukner Roljić je zelo ponosna na nas, saj smo zbrali devet velikih škatel hrane in tri škatle čistil in kozmetike. Gospa Ana in ostale zvezdice so bili presenečeni nad zbranim in zelo veseli.

Zahvaljujejo se vsem in vsakomur, ki je po svojih močeh pomagal.

Pravi, da smo prav vsi Anine zvezdice.

 

Učenci 5. b učiteljica Nena Arko

 

Nik - pobudnik akcije

 

Videokonferenčno srečanje 5. b z Aninima zvezdicama - gospo Ano Lukner Roljić in Majo Kovše

 

Uspelo nam je!

 
5. a v maskah
Torek, 16 Februar 2021 15:49

 
Dan Zemlje v 5. c razredu
Torek, 12 Maj 2020 07:35

Učenci in učenke 5. c-razreda so v povezavi z dnevom Zemlje pridno ustvarjali.

Več ...
 
Kolaž 5. c
Ponedeljek, 27 April 2020 12:01

Učenci 5.c razreda smo iz ostankov blaga in starih oblačil izdelali kolaž. Pri izdelavi smo združili dva predmeta. GOS - struktura in tekstura blaga in LUM - ustvarjanje kolaža kot likovne tehnike.

Več ...
 
ID Zeliščni vrt
Petek, 24 April 2020 15:33

Pri ID zeliščni vrt smo tudi pri delu od doma sledili načelom medpredmetne povezave ob kuhanju regratovega sirupa.

 

ŠPO - sprehod

SLJ - branje in razumevanje recepta

NIT - spoznavanje rastlin, zdravilne divje rastline

GOS - recepti, priprava jedi

LUM - fotografiranje in ustvarjanje kolaža fotografij

 

Mia je naredila krasen kolaž fotografij, ki so nastale ob tej dejavnosti. Povedala je, da je bil tudi okus odličen. Kolaž si lahko ogledate s klikom na spodnjo sliko.

 

 

Marija Munda

 

 
<< Začetek < Prejšnja 1 2 3 4 5 6 7 Naslednja > Konec >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
(C)2010 - Osnovna šola Mirana Jarca Ljubljana - Kopiranje vsebine ali delov vsebine prepovedana - Prijava