OSNOVNA ŠOLA MIRANA JARCA
Ipavčeva 1
1000 Ljubljana
tel. 01/280 61 00

 

Družbena omrežja in družbena škoda v Sloveniji, pogovor s Frances Haugen
Petek, 01 April 2022 13:32

Skupina učencev 8. in 9. razredov je v petek, 1. 4., sodelovala v pogovoru z žvižgačko Frances Haugen, svetovno znano borko za odgovorno in transparentno delovanje podjetij, ki ponujajo različne platforme družbenih omrežij. Znano je, da zaradi načina delovanja Facebooka in Instagrama nastajajo škodljive posledice tako za demokratične družbene ureditve, kot za duševno zdravje mladostnic in mladostnikov. Ravno ona je bila tista, ki je svetovno javnost seznanila, da so se v podjetju Facebook tega že zelo zgodaj zavedali, a zaradi dobička niso pripravljeni spremeniti načina delovanja.

Učitelji in učenci smo veliko izvedeli o delovanju algoritmov družbenih omrežij, o tem kaj lahko storimo sami, da se izognemo škodljivim posledicam in nenazadnje tudi o odgovornosti in pogumu posameznikov, ki so pripravljeni tvegati donosno službo in javnost seznaniti s škodljivim delovanjem posameznih podjetij.

Spletni dogodek je vodila Katja K. Ošljak, direktorica zavoda Vsak, v njem pa so sodelovali tudi nekateri drugi učenci, dijaki, novinarji in druga zainteresirana javnost iz celotne Slovenije. Posamezni učenci so pri pogovoru tudi aktivno sodelovali in so gostji zastavili kar nekaj zanimivih vprašanj. Izkazana radovednost in razmišljanja naših učencev so nam v veselje in ponos.

Več o vsebini in posnetek pogovora si lahko ogledate na povezavi TUKAJ.

Galerija slik

 
Turistična vzgoja
Ponedeljek, 06 December 2021 07:39

Turizem je v Sloveniji pomembna gospodarska dejavnost s številnimi učinki ter visokim potencialom razvoja.

Zelena nit različnih ciljev je povečevanje prepoznavnosti Slovenije kot zelene, aktivne, zdrave, varne in butične destinacije.

V Sloveniji živimo v stiku z naravo, spoštujemo lokalno in čutimo zeleno. Na takšen način želimo razvijati tudi slovenski turizem, ki ga zaznamuje izredna raznolikost pokrajin ter doživetij na majhnem prostoru.

Usmerjamo se v trajnostni, butični turizem, ter zagotavljamo pristne in edinstvene ter kakovostne izkušnje za zahtevne obiskovalce.

 

V galeriji TUKAJ si lahko pogledate plakate, ki so jih naredili učenci, ki obiskujejo IP turistična vzgoja.

 

Smiljana Peklaj

Izbirni predmet turistična vzgoja

 
Naravoslovni tabor za 9. razred, CŠOD Planinka
Ponedeljek, 22 November 2021 21:28

Četrtek, 25. 11. 2021

 

Zadnji večer zadnjega tabora v zadnjem razredu osnovne šole smo zaključili z diskom. Pred tem smo se sprehodili do Framskega slapu Skalca in Mariborske koče. Še pred tem so se še zadnje skupine pomerile v "bejžbolu", premagovale pustolovski park, se orientirale in občudovale raznolikost šumečih pohorskih listov ter vonjale mogočne duglazije (pogooglajte Smile). Za zjutraj pa že veste ...

 

Domov prihajamo polni vtisov. Vam poročamo o pohorskih Jagodah in Žmigovcih Wink.

 

Pošiljamo vam lepe pozdrave.

Devetošolci in učiteljice

Več ...
 
Zaključni izlet devetošolcev
Petek, 11 Junij 2021 11:18

Super generacija je preživela nepozaben dan na slovenski obali …

 

 
Spletna razstava
Nedelja, 21 Februar 2021 17:27

Dragi učenci, starši in prijatelji naše šole!

 

V teh hladnih mesecih izvajanja pouka na daljavo so kljub oviram mnogi naši učenci predmetne stopnje pri predmetu likovna umetnost pokazali precej vztrajnosti in elana pri ustvarjanju. Predstavljamo vam nabor kvalitetnih in zanimivih likovnih izdelkov z raznih likovnih področij učencev od šestega do devetega razreda b-oddelkov. Z njimi želimo učence po opravljenem delu pospremiti na zimske počitnice. Naj bo ta spletna razstava za vas navdih in dokaz, da je v kriznih razmerah umetnost še kako dobrodošla.

 

6. b-razred
7. b-razred
8. b-razred
9. b-razred


Želim vam prijeten ogled, učencem pa seveda čestitam!

 

Mentorica
Helena Fortuna Jenko

 
Razgiban kulturni dan
Petek, 08 Januar 2021 09:42

Narisala: Michell Isabella Parissenti Vegan


Narisala: Aurora Loti Parissenti Vegan

Tik pred prazniki smo imeli razgiban kulturni dan: kombinacijo miganja in ustvarjanja. Skozi telovadbo so nas usmerjali književni junaki, potem smo ob čaju prebirali leposlovne odlomke ter poezijo. Na koncu pa smo ustvarjali sami. Tukaj si lahko ogledate nekaj naših izdelkov ...

 

ILUSTRACIJE


PESMI

 

Učenci predmetne stopnje

 
Obisk francoske knjižnice Charles Nodier in francoskega lokala Le petit café
Petek, 16 Oktober 2020 19:42

V sredo, 14. 10. 2020, so učenci NIPFR 2 obiskali francosko knjižnico Charles Nodier in nato še francoski lokal Le petit café na Trgu francoske revolucije v Ljubljani, kjer so okusili francoske sladice. Na poti smo si ogledali še Napoleonov spomenik in se ob tem spomnili na pomembno vlogo Napoleona za slovenski narod. Obisk knjižnice je bil zelo poučen in zanimiv, Soufflé au chocolat pa okusen!

Več ...
 
Posebni obisk pri pouku likovne umetnosti
Četrtek, 24 September 2020 10:17

V petek, 11. 9. 2020, sta nas pri pouku likovne umetnosti v 6. b-razredu obiskala olimpionik Miroslav Cerar, ustanovitelj Cerarjeve fundacije, in olimpijec Tine Šrot. Predstavila sta duh olimpizma, svoje dosežke v gimnastiki in pokazala svoja odličja. Učenci so bili nad predstavitvijo navdušeni, dogodek pa je posnela ekipa RTV Slovenije, ki je posnela tudi nekaj intervjujev. Pod vodstvom mentorice Helene Fortuna Jenko so učenci izdelali unikatne keramične medalje, ki so jih po prvem žganju ob tej priložnosti pobarvali s posebnimi barvnimi glazurami. Po drugem žganju so lahko videli presenetljivo drugačen izdelek, saj so zasledovali naše olimpijske barve: belo, modro in zeleno. Mentorica je nazadnje dodala dekor plemenitih kovin in žgala izdelke še tretjič.

Več ...
 
Dobrodelna prireditev Olimpijskega komiteja Slovenije
Ponedeljek, 21 September 2020 11:21

Sanje in možnost, da bi bili uspešni športniki, si zaslužijo vsi. Ker vemo, da za to nimajo vsi enakih možnostih, smo se z veseljem odzvali povabilu, da sodelujemo pri dobrodelni prireditvi v okviru Olimpijskega komiteja Slovenije, ki je namenjena zbiranju sredstev za mlade športnike iz socialno šibkih okolij. Začetki so vedno v otroštvu in prav je, da vsi, ki si to želijo, dobijo možnost postati vrhunski športniki.

 

Danes, 21. 9., bo ob 20. uri na SLO 2 prenos dobrodelne prireditve Olimpijskega komiteja Slovenije, pri kateri sodeluje tudi naša šola. Učenci 6. b so pod mentorstvom učiteljice Helene Fortuna Jenko izdelali zelo lepe medalje, ki bodo podeljene sponzorjem, športnikom in športnim delavcem. Učenci bodo zvečer v Grand hotelu Union v spremstvu staršev in učiteljice skupaj s slovenskimi športniki dokončali olimpijske plakate.

 

Vabljeni k ogledu!

 

 
Naravoslovni tabor za 7. razred
Ponedeljek, 21 September 2020 11:01

4. dan

Predzadnji dan je bil s soncem obsijan.

Več ...
 
<< Začetek < Prejšnja 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Naslednja > Konec >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
(C)2010 - Osnovna šola Mirana Jarca Ljubljana - Kopiranje vsebine ali delov vsebine prepovedana - Prijava