OSNOVNA ŠOLA MIRANA JARCA
Ipavčeva 1
1000 Ljubljana
tel. 01/280 61 00

 

Dan Zemlje 2017
Sreda, 26 April 2017 13:13

Dan Zemlje je letni dogodek, ki se praznuje 22. aprila, ko se potekajo dogodki za osveščanje varovanja okolja na Zemlji. Praznovanje je bilo prvič organizirano 1970. leta in ga zdaj koordinira globalna mreža Dneva Zemlje. Dogodek vsakoletno praznujejo v več kot 192 državah. Na naši šoli pa smo ga praznovali v sredo, 20. aprila.

 

 

ZBIRANJE PAPIRJA IN PLASTENK

 

Osrednji dogodek našega praznovanja dneva Zemlje je že vrsto let zbiranje starega papirja. S skupnimi močmi smo zbrali okoli 11 ton starega papirja. Učence, ki so zbrali največ papirja, pa ob koncu leta čaka nagradni izlet. Čestitamo vsem, ki boste uspešni v bitki za proste sedeže na avtobusu.

 

 

UČNE URE OSMOŠOLCEV

 

Tako kot vsako leto so tudi letos osmošolci pripravili predstavitve o najbolj aktualnih težavah, povezanih z Zemljo. Letos so bili naslovi predstavitev : Krčenje tropskega gozda, Aditivi in konzervansi v hrani, Posledice onesnaževanja zraka, Laboratorijska pridelava hrane, Od krave do zrezka, Podnebne spremembe, Revščina v svetu in Predelava hrane.

 

Poleg predstavitev so osmošolci pripravili tudi plakate na temo ekologije. Lahko si jih ogledate na hodnikih naše šole.

 

 

ZELIŠČNI VRT IN ZDRAVA PREHRANA

 

Naši učenci so že nekaj let zelo aktivni vrtnarji. Na šolskem zeliščnem vrtu raste že marsikaj, v sredo pa so jim devetošolci pomagali zasaditi novo lipo, ki jo je podarilo Čebelarska zveza Slovenije.

 

Pripravili so nam tudi zdravo malico, kot so namazi, čaji in sokovi. Posebej veliko navdušenja so požele pehtranove palačinke.

 

Šestošolci pa so v okviru projektov Ljubljana – moje mesto, Evropske sheme sadja in zelenjave in Zdrave šole pripravlili stojnico s sadjem in z zelenjavo, kakršno bi lahko v aprilu našli na ljubljanski tržnici v 19. stoletju. Poleg je bila tudi sodobnejša stojnica, ki je ponujala zdravo sadje in oreščke.

 

 

UREJANJE OKOLICE ŠOLE

 

Devetošolci so urejali okolico šole, spraševali učence in ljudi v okolici šole, kaj jim pomeni dan Zemlje, pregledovali, ali so odpadki v smetnjakih ločeni, pripravljali plakate o ekologiji v angleščini in nemščini, fotografirali in še bi se našlo.

 

In kaj so naši devetošolci ugotovili?

 

Trije so anketirali mimoidoče in prišli do naslednjih ugotovitev. Od 12 anketiranih sta le 2 anketiranca vedela, da je dan Zemlje 22. aprila. Kot sodobne ekološke probleme so ti anketiranci našteli problematiko CO2, promet, globalno segrevanje, preveč odpadkov, škodljive pline, kurjavo in kemikalije.

 

Kot največje ekološke probleme našega mesta pa so našteli probleme:

- s prometom,

- z onesnaženim zrakom,

- kurjava,

- mali delci,

- preveč odpadkov.

 

In kaj mimoidoči menijo o tem, kako lahko sami prispevajo k čistemu okolju? Največkrat so našteli:

- vožnjo s kolesom,

- uporabo goriv in virov, ki so naravi prijazna,

- ločevanje odpadkov,

- uporaba javnega prevoza,

- varčevanje z energijskimi viri,

- nekateri pa so opozorili na to, da kot posameznik nimaš vpliva na trenutno situacijo. Zato je pomembno, da se državljani udeležujemo volitev in na ta način vplivamo, da so na vodilnih mestih ljudje, ki so osveščeni o problematiki in imajo na to vpliv.

 

Druga skupina anketarjev je anketirala učence naše šole. Ugotovili so, da 98 % anketirancev doma ločuje odpadke, 60 % kupuje ekološko pridelano hrano, 62 % se zdi, da si je Ljubljana zaslužila mesto zelene prestolnice Evrope, a le 42 % anketirancev ve, kaj pomeni oznaka GSO. In zato vas na tem mestu seznanjamo, da oznaka GSO na prehrambenih izdelkih pomeni, da so le-ti izdelani brez gensko spremenjenih organizmov.

 

 

PREGLEDOVANJE ZABOJNIKOV

 

Okoljska inšpekcija devetošolcev OŠ Mirana Jarca je pregledala kar 243 zabojnikov v šolski okolici. Ugotovili smo: od skupno 243 pregledanih zabojnikov so bili v 195. zabojnikih odpadki pravilno ločeni, to je 80 %.

 

Ločevanje odpadkov je bilo najbolj ustrezno v zabojnikih za steklo (83 %) zabojnikov z ustreznim ločevanjem. Zabojniki za embalažo, papir in bio odpadki pa so ustrezali v 79 %.

 

Učenci ugotavljajo, da se je ločevanje odpadkov v primerjavi s preteklimi leti izboljšalo.

 

Podatke so zbirali in zapisali: Liam Pavlin, Leon Nino Modic, Žan Luka Pavlin, Tjaša Opara, Belma Bečić, Andrej Kocijan, Dina Šarac, Mihael Goja

 

 

Več utrinkov najdete v galeriji.

 
(C)2010 - Osnovna šola Mirana Jarca Ljubljana - Kopiranje vsebine ali delov vsebine prepovedana - Prijava