OSNOVNA ŠOLA MIRANA JARCA
Ipavčeva 1
1000 Ljubljana
tel. 01/280 61 00

 

Dan Zemlje
Petek, 15 Maj 2015 10:08

22. april je svetovni dan Zemlje, ki ga na pobudo civilne družbe po vsem svetu praznujemo že več kot 30 let. Namen tega dne je opozoriti javnost na ranljivost in enkratnost planeta, na katerem živimo. Tudi naša šola se je odločila pomagati Zemlji in nas vse skupaj vsaj malo osvestiti o njenih bogastvih in nevarnostih, ki ogrožajo naš čudoviti modri planet.

 

Nekateri učenci 8. razredov so pred tablami zamenjali učitelje. V parih so v učilnicah pripravili predstavitve o ekoloških nevarnostih in varovanju okolja, spet drugi pa so pripravili plakate, ki zdaj visijo na panojih pred jedilnico. Svoje ugotovitve so predstavljali učencem nižjih razredov.Prve tri šolske ure so 22. aprila zato na naši šoli potekale precej drugače, kot smo jih vajeni. Učenci smo bili ekološko aktivni v učilnicah, na hodnikih, na šolskem vrtu in tudi po ulicah v okolici šole.

 

 

V glavni avli pred jedilnico ste se lahko preizkusili v tem, koliko obvladate pravilno ločevanje odpadkov. Kdor se je preizkusil, je morda lahko ugotovil, da ni vedno preprosto.

 

Učenci 9. razredov so v okolici šole opravili kar nekaj zanimivih raziskav. Nekaj učencev se je odpravilo na sprehod po šolskem okolišu, na katerem so pobirali smeti in pregledovali pravilnost ločevanja odpadkov. Pregledali so 113 smetnjakov in 70 zabojnikov ter ugotovili,  da so smeti  v samo 60 % zabojnikov pravilno ločene. Do napačnega ločevanja je prišlo večinoma v bioloških smetnjakih, kjer so biološki odpadki zelo pogosto odvrženi v plastičnih vrečkah.

 

Nekaj devetošolcev se je posvetilo štetju prometa na Ipavčevi in Topniški ulici. Promet so opazovali uro in pol. Prišli so do naslednjih ugotovitev:

- Na Topniški ulici so našteli kar 1748 vozil. Od teh je bilo skupaj 171 avtobusov in tovornih vozil, 27 motorjev in kar 1550 osebnih avtomobilov.

- Na ulici pred našo šolo so v istem času našteli le 37 vozil.

 

Zelo zanimivo pa je bilo tudi na našem šolskem zeliščnem vrtu. Tam smo lahko spremljali mlajše učence, ki so delali zeliščni namaz in urejali gredice. Pomagali so jim tudi učenci 9. razredov. Zavihali so si rokave, pljunili v dlani in s pravo udarniško akcijo razširili gredice, tako da bodo lahko učenci v bodoče vzgojili še več zelišč.

 

 

Anketiranje mimoidočih na ulici

 

Vsem anketirancem se je zdelo izredno pomembno, da v šoli posvečamo pozornost ob dnevu Zemlje.

 

Kljub temu da nihče ni sodeloval v kakšni akciji ob dnevu zemlje, se anketiranci strinjajo, da se je za naš planet vseeno potrebno truditi.

 

Vprašani pomagajo planetu z dnevno reciklažo, uporabo javnih prevoznih sredstev, s kupovanjem čim manj embalaže, z manj porabe vode …

 

Večini anketirancev je avtomobil še vedno glavno prevozno sredstvo, vendar jih je nekaj odgovorilo, da se najpogosteje vozijo z avtobusom, na poti pa sva srečali tudi ogromno kolesarjev.

 

 

Več utrinkov si lahko ogledate v galeriji.

 
(C)2010 - Osnovna šola Mirana Jarca Ljubljana - Kopiranje vsebine ali delov vsebine prepovedana - Prijava