OSNOVNA ŠOLA MIRANA JARCA
Ipavčeva 1
1000 Ljubljana
tel. 01/280 61 00

 

Družbena omrežja in družbena škoda v Sloveniji, pogovor s Frances Haugen
Petek, 01 April 2022 13:32

Skupina učencev 8. in 9. razredov je v petek, 1. 4., sodelovala v pogovoru z žvižgačko Frances Haugen, svetovno znano borko za odgovorno in transparentno delovanje podjetij, ki ponujajo različne platforme družbenih omrežij. Znano je, da zaradi načina delovanja Facebooka in Instagrama nastajajo škodljive posledice tako za demokratične družbene ureditve, kot za duševno zdravje mladostnic in mladostnikov. Ravno ona je bila tista, ki je svetovno javnost seznanila, da so se v podjetju Facebook tega že zelo zgodaj zavedali, a zaradi dobička niso pripravljeni spremeniti načina delovanja.

Učitelji in učenci smo veliko izvedeli o delovanju algoritmov družbenih omrežij, o tem kaj lahko storimo sami, da se izognemo škodljivim posledicam in nenazadnje tudi o odgovornosti in pogumu posameznikov, ki so pripravljeni tvegati donosno službo in javnost seznaniti s škodljivim delovanjem posameznih podjetij.

Spletni dogodek je vodila Katja K. Ošljak, direktorica zavoda Vsak, v njem pa so sodelovali tudi nekateri drugi učenci, dijaki, novinarji in druga zainteresirana javnost iz celotne Slovenije. Posamezni učenci so pri pogovoru tudi aktivno sodelovali in so gostji zastavili kar nekaj zanimivih vprašanj. Izkazana radovednost in razmišljanja naših učencev so nam v veselje in ponos.

Več o vsebini in posnetek pogovora si lahko ogledate na povezavi TUKAJ.

Galerija slik

 
(C)2010 - Osnovna šola Mirana Jarca Ljubljana - Kopiranje vsebine ali delov vsebine prepovedana - Prijava