OSNOVNA ŠOLA MIRANA JARCA
Ipavčeva 1
1000 Ljubljana
tel. 01/280 61 00

 

Podgorska šolska učna pot navdušila ljubljanske šolarje
Ponedeljek, 17 Junij 2019 08:52

V četrtek, 6. 6. 2019, smo se z učenci 5. a in 5. b odpravili na Koroško po Zeleni poti z zgodbo poiskat »Tisti grad tam nekje«. Voden pohod po šolski učni poti smo izvedli v spremstvu planinskega vodnika, gozdarja, kustosa Koroškega pokrajinskega muzeja, učiteljev razrednega pouka, matematike in fizike ter mentoric pohodniškega krožka, ki že več let uspešno deluje na šoli.

 

Ob 9.30 smo se zbrali pred Osnovno šolo Podgorje pri Slovenj Gradcu, kjer so nas zelo lepo sprejeli. Po pozdravnem nagovoru ravnatelja mag. Aljoša Lavrinška in skupine učencev smo se odpravili na pot.

 

Krožna pot je dolga 9 kilometrov. Pot smo z vmesnimi postanki prehodili v štirih urah. Prva postojanko smo imeli pri kmetiji Močivnik, kjer nas je sprejel g. Vinko Lenart, ki nam je s prijetno dobrodošlico vlila še več energije. Po poti smo lahko spoznali avtorsko zgodbo učencev z naslovom Tisti grad tam nekje; v sodelovanju reševali matematične, naravoslovne in literarne izzive. Otroke je zelo navdušila naloga na gugalnicah, kjer so s pomočjo učiteljice matematike in fizike, ge. Tonje Motnik, testirali svojo silo in težo. Pred zadnjim vzponom pod gradom Vodriž, nam je zgodovino ribnika slikovito predstavil revirni gozdar Zavoda za gozdove Slovenije, OE Slovenj Gradec, g. Matjaž Ramšak. Še nekaj ovinkov po gozdni poti navkreber, visoke smreke, bukve in potem kar naenkrat grad Vodriž.


Na gradu Vodriž nas je nagovoril kustos Koroškega pokrajinskega muzeja, g. Klemen Uršnik, ki nam je na zanimiv način orisal zgodovino spomenika najvišjega državnega pomena – razvaline gradu Wiederdries (Vodriž). Popeljal nas je tudi okrog ruševin, da smo lahko skozi velike odprtine pokukali v notranjost gradu. Na klopeh smo si malo oddahnili, pomalicali in naredili še skupinsko fotografiranje za spomin.

 

 

V smeri vračanja nazaj proti Podgorju nas je čakalo še nekaj postojank. Na razgledni točki nam je planinski vodnik g. Peter Valtl predstavil okoliške hribe, pogorja, gore. Po izrazih na obrazih in iskricah v očeh otrok, je zagotovo zmagala naloga “valjanje po travniku”. Skozi vso pot nas je obdajal gozd, travniki in lepi pogledi na okoliška gorovja. Tudi zadnja postojanka – sklenjen krog naše poti – spet kmetija Močivnik, bo ostala v naših spominih. Domač kmečki kruh, sok, živali in zvoki harmonike izpod prstov vrstnika, ki se je ravno pravi čas vrnil iz šole, da nam je zaigral nekaj pesmi … Domačini in šola so nam pokazali Koroško gostoljubje in nas sprejeli za svoje. Lahko bi še nekaj ur uživali v dobri družbi, a ker nas je čakal avtobus in doma tudi starši, smo se morali posloviti od vseh in se odpeljati nazaj proti Ljubljani.

 

Še enkrat se zahvaljujemo OŠ Podgorje, še posebej mentoricama pohodniškega krožka na šoli, mag. Majdi Tamše Horvat in Aleksandri Hovnik, mag. za vrhunsko izpeljan dan dejavnosti za naše učence po Zeleni poti »Tisti grad tam nekje«. Z učenci smo se odločili, da se še vrnemo na Koroško, saj bomo v prihodnjem šolskem letu aktivno sodelovali pri krožku Podjetnost.

 

mag. Maja Kovše, mentorica krožka Podjetnost na OŠ Milana Jarca, Ljubljana

 

Foto utrinki ...

 
(C)2010 - Osnovna šola Mirana Jarca Ljubljana - Kopiranje vsebine ali delov vsebine prepovedana - Prijava