OSNOVNA ŠOLA MIRANA JARCA
Ipavčeva 1
1000 Ljubljana
tel. 01/280 61 00

 

PTIČJA HIŠICA
Petek, 05 Marec 2021 11:26

V 2. A razredu smo v mrzlih januarskih dneh razmišljali o pticah, ki tudi pozimi brskajo okoli naših domov. Spraševali smo se, ali tudi vrabčke zebe. Jih mogoče zebe, ker ne najdejo dovolj hrane? Pomagajmo, smo rekli. Prepričali smo se, da bodo v mrazu prostoživeče živali zagotovo dobro sprejele našo pomoč.

 

Učenci in učenke 2. A razreda so v času pouka na daljavo kar sami razmislili, kako naj bi izgledala preprosta ptičja hišica. Doma so v zvezek narisali načrte za izdelavo. Nastali so zelo natančni načrti; v njih najdemo seznam pripomočkov za delo, število potrebnih lesenih desk, mere lesenih desk, seznam barv za les, kjer so si učenke in učenci zamislili, da bo hišica pobarvana in številne skice hišic z različnih vidikov.

 

Nekaj načrtov najdete v dokumentu Ptičja hišica.

 

Izbrskali smo tudi, kaj o ptičjih hišicah menijo ornitologi. Pravijo, da bi morale biti hišice za ptice izdelane iz lesenih desk debeline od 2 do 3 cm. Pravijo, da je najbolje, če so deske neobdelane, kajti v taki hišici se ptice dobro počutijo. No, to je res zelo zanimivo, smo si rekli. Razmišljamo kot ornitologi.

 

Pri izbiri načrta, po katerem bi izdelali našo ptičjo hišico, ni šlo brez težav. Le kako ne bi imeli težav, če pa so bili prav vsi načrti odlični? Zato smo se potem modro odločili in izbrali ideje, ki so se večkrat ponovile, jih združili in se seveda ves čas spraševali, ali bodo naše roke to sploh zmogle. Balkonček in stolček na balkončku sta že super, a verjetno ptice skozi svoje ptičje oči gledajo na balkonček drugače kot mi.

Vodilo, da nam izdelava ne bo povzročila preveč sivih las, se nam je zdelo kar pomembno.

Hišica je še v izdelavi. Ko bo narejena, vam jo pokažemo.

 

 

PROSTOR ZA NAŠO MOJSTROVINO

Nekaj ptičjih hišic je nastalo v domačih delavnicah. Pomagali so dedki, strici in očki, ki pa so se povsem predali željam, nasvetom in idejam drugošolcev.

IZDELKI

 

IN ŠE ZANIMIVOST:

Letos nam je skupina ustvarjalcev predstavila zares posebno ptičjo hišico, ki sicer ni iz neobdelanih desk, a je kljub temu izjemna.

 

 

Bird Buddy ali pameten hranilnik ptic ima majhno kamero, mikrofon in senzor za zaznavanje gibanja. Senzor zazna prihod ptice in o tem takoj obvesti lastnika hišice, ki lahko fotografira ptičico, ko se ta mudi v njegovi hišici. Hišica ima še več zelo zanimivih posebnosti.

 

2. A razred

 
(C)2010 - Osnovna šola Mirana Jarca Ljubljana - Kopiranje vsebine ali delov vsebine prepovedana - Prijava