OSNOVNA ŠOLA MIRANA JARCA
Ipavčeva 1
1000 Ljubljana
tel. 01/280 61 00

 

Naši učenci - svetovni prvaki na mednarodnem natečaju Varnost in mobilnost za vse v Parizu
Torek, 03 Julij 2012 01:00

V Renaultovem natečaju »Varnost in mobilnost za vse« so zmagali naši učenci.

Takole so o njih poročali na njegovih spletnih straneh:

Pariz, 8.-10. junij 2012 – Potem ko ji je v slovenskem finalu, ki je 11. maja potekal v Revozu v Novem mestu, pripadla zmaga na državni ravni, se je projektna skupina Osnovne šole Mirana Jarca odlično odrezala tudi na razglasitvi zmagovalcev mednarodnega natečaja Varnost in mobilnost za vse v Parizu.
Ljubljanski osnovnošolci Lana Martić, Gaj Debevc, Linda Hodnik, Anže Ivanc, Leo Erce, Emma Kolbl-Bauer in Lidija Jamnik z mentorico Marto Hvalec so s svojim natančno izdelanim projektom spremembe dvosmerne ulice pred šolo v enosmerno, s čimer se bo izboljšala prometna varnost pred šolo, manj pa bo tudi onesnaževanja, prepričali tudi strokovno komisijo na mednarodnem srečanju Varnost in mobilnost za vse v Parizu. V okviru projekta so učenci naredili akcijski načrt, šteli promet, naredili anketo med stanovalci ulice, se pogovorili s policisti Policijske postaje Bežigrad ter poslali vlogo na Mestno občino Ljubljana, ki se je na pobudo hitro odzvala in projekt tudi odobrila.
Zaključnega srečanja natečaja Varnost in mobilnost za vse, ki ga Renault organizira že 11 let zapored, v Sloveniji pa smo se mu letos po nekaj letih premora na pobudo Revoza ponovno priključili, so se v Parizu udeležili predstavniki 12 držav, in sicer 9 držav v kategoriji do 11 let (Avstrija, Bolgarija, Estonija, Francija, Švica, Poljska, Portugalska, Slovenija in Turčija) ter 3 držav v kategoriji do 15 let (Indija, Hrvaška in Maroko). Slovenski predstavniki so osvojili zmago v najmnožičnejši kategoriji – do 11 let, in to pred sotekmovalci iz Poljske in Estonije.
Zmagovalni pokal so slovenski osnovnošolci dvignili visoko v zrak že prvi dan srečanja, ki je bil namenjen predstavitvi projektov v muzeju Cité des sicences, sledila pa sta dva dneva nepozabne zabave v Disneylandu ter kratek ogled Pariza s postankom pod Eiffelovim stolpom.

 

Podrobnosti o projektu si lahko preberete v spletnih prispevkih na strani Javne agencije RS za varnost prometa in v spletnem članku na Siol.net. Posnetek o natečaju pa si lahko ogledate tukaj. Nekaj fotografij pa najdete v kratkem poročilu.


 

 
(C)2010 - Osnovna šola Mirana Jarca Ljubljana - Kopiranje vsebine ali delov vsebine prepovedana - Prijava