OSNOVNA ŠOLA MIRANA JARCA
Ipavčeva 1
1000 Ljubljana
tel. 01/280 61 00

 

Druženje z Ljobo Jenče

 

V petek, 9. 11. 2018, smo na šoli gostili Ljobo Jenče, priznano pevko ljudskih pesmi, zbirateljico izročila, učiteljico petja ljudskih pesmi in pripovedovanja ljudskih zgodb ter pravljic. Na povsem svojevrsten pristop poučevanja in prenašanja ljudskega izročila – pesmi in pravljic – je navdušila tudi naše prvošolce in sedmošolce. Prvošolčke je učila peti krajše in manj znane ljudske pesmi, sedmošolci pa so peli daljše. Prav vsi učenci so povsem tiho poslušali pravljico, sedmošolci pa so prisluhnili tudi zgodovinskim mitom.

 

Galerija slik

 

Učiteljica Karmen Zupančič

 

 

VTISI Z GLASBENE DELAVNICE Z LJUDSKO PEVKO LJOBO JENČE

 

V petek, 8. 11. 2018, nas je obiskala gospa Ljoba Jenče in nam predstavila zakladnico ljudskega slovstva. Zapela nam je nekaj pesmi z različnih koncev Slovenije. Poskušali smo ugotoviti pomen oz. zgodbo pesmi, vendar je bilo to zelo težko, saj so bile pesmi v narečnem jeziku. Skupaj smo zapeli epsko pesem Pegam in Lambergar. Gospa Ljoba ima zelo lep glas, vendar si želim, da bi z njo lahko zapeli več pesmi ter da bi nam dala možnost, da poizkusimo zaigrati na ljudska glasbila tudi mi; zaigrala nam je na lajno, drumelco in lončeni bas.

 

 

8. 11. 2018 smo se 7. razredi zbrali v V1, kjer smo poslušali Ljobo Jenče predavati o ljudski glasbi. Najbolj mi je bilo všeč, ko je igrala na lončeni bas, mi pa smo zraven peli. Zdi se mi, da bi morali biti učenci bolj vključeni.

 

 

Predstavitev se mi je zdela zanimiva, zdi se mi, da ga. Ljoba zelo lepo poje. Najbolj mi je bilo všeč, ko nam je povedala ljudsko zgodbo o princesi. Predstavila nam je tudi nekaj inštrumentov; lončeni bas, drumelco ter nekaj drugih inštrumentov. Najbolj pa mi je bila zanimiva glasbena skrinjica, vseeno pa menim, da bi lahko malo več sodelovali, ne samo peli. Tudi besedilo pesmi je bilo narečno, zato nisem dosti razumela. Presenetilo me je, da imamo toliko narečij, ki so tako različna.

8. 11. 2018 smo se 7. razredi zbrali v V1, kjer smo poslušali Ljobo Jenče predavati o ljudski glasbi. Najbolj mi je bilo všeč, ko je igrala na lončeni bas, mi pa smo zraven peli. Zdi se mi, da bi morali biti učenci bolj vključeni.
 
(C)2010 - Osnovna šola Mirana Jarca Ljubljana - Kopiranje vsebine ali delov vsebine prepovedana - Prijava