Priprava španskih tradicionalnih jedi pri sodobni pripravi hrane |
V četrtek, 25. 10. 2018, je k nam prišel gospod Mark, ki živi v Španiji. Prišel nam je predstavit dve tradicionalni španski jedi, in sicer: tortilja de patatas in prigrizek oziroma tapas. Slednji so nepogrešljivi v španski kuhinji. Tam jih ljudje jedo skozi cel dan, ob druženju s prijatelji ali pa kar tako. Med pripravo jedi nam je predstavil Španijo in pa njihove najpogostejše jedi. Z zanimanjem smo mu prisluhnili in mu hkrati pomagali pri pripravi tapasa in tortilje de patatas.
V nadaljevanju prilagam recepta za omenjeni jedi.
Karin Majdič, 7. A
TORTILJA DE PATATAS- 4 čebule - 1 kg krompirja - Sol, poper - 6 jajc - Oljčno olje
Krompir razrežemo na večje kose. Čebulo na debelo nasekljamo. Skupaj ocvremo v oljčnem olju, dokler se krompir ne omehča. Vzamemo iz olja, popivnamo (da odstranimo odvečno maščobo) in ohladimo na sobno temperaturo. Po želji začinimo. Vmešamo jajca. V ponvi segrejemo oljčno olje. Zmes vlijemo v ponev in spečemo kot omleto. Razrežemo kot torto. Še toplo postrežemo.
TAPAS- Paradižnik - Kruh - Pršut, - Sol - Oljčno olje
Paradižnik razpolovimo in z njim podrgnemo po rezinah kruha. Nanj položimo pršut, posolimo, pokapamo z oljčnim oljem. Postrežemo.
D O B E R T E K !
|
1. do 3. razred |
4. in 5. razred |
6. do 9. razred |
Šola |
OPB |