OSNOVNA ŠOLA MIRANA JARCA
Ipavčeva 1
1000 Ljubljana
tel. 01/280 61 00

 

Mi spreminjamo svet z majhnimi dejanji, z osebnim pogumom in z občutkom do soljudi

 

Ko se bližamo koncu šolskega leta, se žal poslavljamo tudi od našega krožka. V nadaljevanju vam opišem, kako je potekal drugi del in zaključek.

 

 

Iskanje in izdelovanje logotipa

Vsak teden smo si vzeli 15 minut za kreiranje novih idej, jih narisali na papir … S pomočjo komisije – učiteljice in učencev 5. a smo izbrali nekaj najboljših predlogov. Učenci, starši in drugi obiskovalci šole so na delovno soboto 13. 4. 2019 izglasovali najboljšo idejo.

 

 

Po prireditvi smo analizirali vse naše dejavnosti in učenci so izrazili željo, da to idejo speljemo čisto do konca, da bo izdelana, vidna in uporabljena v praksi. Torej smo si že zadali novi izziv za naslednje šolsko leto.

 

Planinec Rok

Hiter razvoj in testiranje rešitev je eden najpomembnejših elementov inovacijskega procesa. Pri tem se uporabljamo najrazličnejše metode hitrega prototipiranja, da našo rešitev problema najhitreje testirajo uporabniki.

Na podlagi predstavitve učenci naštejejo čim več Rokovih problemov, ki so jih zaznali, videli. Skupaj smo izbrali en problem in z nevihto idej iskali rešitve. Učenci so se odločili za skupno rešitev – nov nahrbtnik. Nato smo s hitrim prototipiranjem iz danih materialov testirali rešitev v igranju »igre« – skeča. V njem so predstavili uporabnika, izdelek in uporabo le-tega v čim bolj realni situaciji. Test smo tudi posneli za kasnejšo analizo. Na podlagi ugotovitev testa so prototip izboljšali, nadgradili. Test in snemanje smo večkrat ponovili. Med gledanjem posnetkov so učenci analizirali svoje nastope, jih med seboj primerjali in jih tako izboljševali.

 

 

Hitro prototipiranje smo vadili na več zgodbah in iskali rešitve problemov, ki jih imajo tudi dojenčki, učenci, dedki.

 

 

Zaključna predstavitev na Tržnici znanja

Ideja otrok je bila, da bi svoje delo predstavili tudi drugim učencem, učiteljem in staršem. Zato smo se predstavili na sobotnem druženju, ki ga je organizirala OŠ Mirana Jarca na delovno soboto 13. 4. 2019. Na Tržnici znanja, kot so jo poimenovali učitelji, smo sodelovali s podjetji, ki smo jih prosili za donatorstvo.

 

 

Učenci so sami sestavili načrt predstavitve. Ker radi rešujemo probleme in hkrati pomagamo drugim, smo se odločili, da zopet zbiramo prostovoljne prispevke za šolski sklad na prav poseben sladek način. Napisali so prošnjo za izbrana podjetja in čakali odgovor. Ta čas so pripravili še različne izzive za obiskovalce naše stojnice, ki so lahko: zgradili stolp iz špagetov, ločevali različne odpadke, glasovali za najboljši logo in preizkusili svoj pogum, če so si drznili pojesti EKO krožnik.

 

 

Zelo veseli smo bili vseh odgovorov, najbolj nas je presenetil najhitrejši palačinkar na svetu, ki nam je osebno na krožek prinesel svoj odgovor. Druženje smo seveda tudi izkoristili za učenje. Iz prve roke smo izvedeli, kako pridobimo čim več obiskovalcev k svoji stojnici, koliko časa porabimo, da postavimo stojnico, pripravimo maso za palačinke in pečemo palačinke z Palačinkomatom.

 

 

Zato se ob tej priložnosti zahvaljujemo vsem donatorjem (Palačinkomat, Valentina in Uroš Kavčič, EKO piknik – Evegreen, Paloma in Ljubljanske mlekarne), ki ste nam pomagali izvesti našo idejo in nam s sodelovanjem hkrati omogočate učenje v praksi.

 

 

Organizacija, pisanje prošenj in vabil, branje odgovorov, določitev vlog na Tržnici znanja, izdelava predstavitvenega plakata … Vse to nas je povezalo in okrepilo z novimi izkušnjami za življenje.

 

Konec krožka ali začetek nekaj novega

S končno analizo vseh dejavnosti (gradnja stolpov, organizacija dogodka, pisanje prošenj, srečanje z bodočimi zunanjimi sodelavci, igranje iger …) so učenci sami iskali izboljšave. Ugotovili smo, da se lahko vsak dan naučimo kaj novega in tudi dobro stvar izvedemo naslednjič še bolje. Iz vseh otroških idej bomo z veseljem pripravili krožek tudi naslednje šolsko leto. Tako da že ob tej priložnosti vabimo v svojo družbo vse radovedne otroke.

 

mag. Maja Kovše, mentorica, prostovoljka na OŠ Mirana Jarca

 

 

 

 

 

Zaključna predstavitev na Tržnici znanja

Ideja otrok je bila, da bi svoje delo predstavili tudi drugim učencem, učiteljem in staršem. Zato smo se predstavili na sobotnem druženju, ki ga je organizirala OŠ Mirana Jarca na delovno soboto 13. 4. 2019. Na Tržnici znanja, kot so jo poimenovali učitelji, smo sodelovali s podjetji, ki smo jih prosili za donatorstvo.

 
(C)2010 - Osnovna šola Mirana Jarca Ljubljana - Kopiranje vsebine ali delov vsebine prepovedana - Prijava